TotalHorseCare & Stoeterij van Rosmalen
Fokkerij, Opfok, Osteopathie, Revalidatie, Stalling, Training & Instructie

Osteopathie - Dryneedling - Sportmassage - Cranio sacrale ontspanningsbehandeling


Osteopathie

Osteopathie is een geneeswijze die het lichaam als eenheid beschouwd. Het lichaam is opgebouwd uit verschillende systemen die elkaar beïnvloeden en goed op elkaar zijn afgestemd. Om een gezond evenwicht te kunnen blijven is het onder andere noodzakelijk dat alle structuren in het lichaam kunnen bewegen. 
Als osteopaat bekijk en behandel ik niet alleen het paardenlijf, ook check ik het hele management om het paard en diens verzorging. Het ene gaat immers niet zonder het andere. Tevens draagt een correcte training bij aan een goed resultaat of prestatie na een behandeling.

Wanneer osteopathie?

 • Problemen tijdens het rijden
  - scheefheid/stijfheid
  - moeite met galopperen
  - moeite met sluiten/verzamelen
  - verzet
  - moeite met zijgangen
  - onregelmatigheden
  - niet vooruit te branden
  - staart scheef dragen

 • Problemen vanuit de organen
  - wanneer uw paard regelmatig koliek heeft
  - bij een slechte conditie
  - bij overmatig zweten
  - spierbevangenheid 

Hieronder een voorbeeld uit de praktijk voor en na behandeling.Dryneedling

Wat is dryneedling 

Spierpijn of chronische spierklachten kunnen gekenmerkt worden door pijnlijke punten in bepaalde spieren. Dit is een zogenaamde 'spierknoop'. Op deze punten is een afwijkende activiteit te meten die kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van die spier. Vaak kan deze pijn tevens een verminderde beweging uitstralen naar andere delen van het lichaam. 

Door kleine acupunctuurnaalden in of naast de spierknopen te plaatsen, 'ontlaad' je de betreffende spier. Dit resulteert in verlichting van pijn. Hierdoor kan de spier weer ontspannen en zijn functie weer uitvoeren. Dryneedling is een snelle en effectieve manier om spierknopen en spierspanningen in het paardenlijf op te lossen.  

Wanneer Dryneedling? 

​Heeft je paard...

- ​
strakke en stijve spieren
- moeite met de lengtebuiging
- moeite met nageeflijkheid
- verzet met opzadelen en/of rijden
- moeite met tact en schwung
- moeite met galopperen
- moeite met verzameling
- problemen met drachtig worden
- last van onregelmatigheden
- andere vage klachten

​Ook als preventieve therapie kan dryneedling een oplossing bieden. In combinatie met osteopathie is dryneedling een zeer complete therapievorm om uw paard of pony soepel te maken en soepel te houden.


Sportmassage

Wat is sportmassage?

Sportmassage concentreert zich op de oorzaak van het spierprobleem, met de intentie om niet alleen de pijn te verlichten, maar ook te zorgen voor preventie van toekomstige blessures van deze spieren. Afhankelijk van een aantal factoren zoals: leeftijd, conditie, aandoening en werkdruk, wordt gekeken hoe vaak er behandeld wordt. 

Waarom massage?
Massage verbetert de bloedcirculatie, waardoor het paard beter herstelt van ziektes en blessures.
- Massage zorgt voor spieropbouw en toename van bewegingsvrijheid, vermindert spierkrampen, ontstekingen en zwellingen.
- Door het stimuleren van de circulatie worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

Sportmassage na intensief gebruik van het paard vermindert het verstijven van de spieren, helpt in het voorkomen van bijvoorbeeld tying up, door de spieren sneller naar de normale staat terug te laten keren.

Vaak geeft het paard duidelijke signalen af zoals verzet, weigeren, moeite met verruimen of verzamelen, struikelen, niet zijwaarts gaan, stijfheid of onregelmatigheid. 
Deze signalen wijzen meestal op spierproblemen.


Stretchen en mobiliseren van gewrichten   

Deze methode kan heel goed worden toegepast voor het rijden, zodat de paarden soepeler gaan bewegen. Ook is het mooi om direct verschil te zien in de beweging en reikwijdte van het paard, zelfs zonder ze gemasseerd te hebben. Je krijgt ook meteen meer informatie over je paard, waar het korter en anders beweegt.

Stretchen en mobiliseren is een aanvulling op de massage en helpt paarden om hen bewust te maken van de mogelijkheden in hun lichaam.
Het zorgt tegelijkertijd voor een betere balans over 4 benen en dat de spieren nog beter kunnen ontspannen.


Craniosacraal

De craniosacrale ontspanningsbehandeling brengt lichaam en psyche in balans door zich te richten op het hele skelet- en spierensysteem met speciale aandacht voor de individuele botten van de schedel, de ruggenwervel en het heiligbeen. 

Wanneer craniosacraal?
(hoofd) trauma 
- cornage
- ataxie 
- te langzaam herstellen na een blessure
- headshaking syndrome 
- luchtzuigen
- gedragsproblemen/lusteloosheid
- hoofdpijn
- scheefheid
- maag-/darmproblemen